onsdag den 16. januar 2008

Krisen kradser

Der er stor uenighed i USA om udsigterne til forbedring på boligmarkedet. Mange økonomer mener, at krisen kan blive langvarig og meget voldsom.

Det har i mange år været et voksende problem i USA, at folk ikke sparer op. Der er mange ældre, som aldrig bliver pensionister i USA, da de ikke har den fornødne opsparing til at holde op med at arbejde. Besøg en WalMart hvorsomhelst i USA, og du kan møde mange af dem.

Yngre amerikanere risikerer faktisk aldrig at have en positiv formue, da de har sat tæring efter næring. Det lyder godt nok kedeligt, men det er faktisk sandt. Den gennemsnitlige belåning af en ny bil i USA i dag (for dem som låner penge til det) er 112%. Det vil sige, at restgælden fra den tidligere bil bliver ført videre end til det nye lån. Der er aldrig positiv værdi i bilen før den bliver tradet ind og en ny bliver købt. Grænsen er ved at være nået for finanseringsinstitutionerne, og bilindustrien forventer finansiel krise i 2008 med faldende bilsalg. Det betyder yderligere problemer for den amerikanske økonomi, og lægger yderligere pres på dollaren og på huspriserne. (søg i NY Times, LA Times, Detroit Free Press for at læse yderligere om problemerne i bilindustrien)

Vi kender alle sammen subprime lånene krisen - men nu kommer den nye. Subprime er lån til "fattige", som har fået lov til at låne penge til huskøb til højere rente med variabel rente. Det markedet er faldet sammen, men hvad mange danskere nok ikke er klar over er, at der er en ny og farligere krise på vej for mellemklassen i USA.

Der er mange husejere som har valgt at bruge Option ARMs. Det er ikke en lånetype som er kendt fra Danmark. Kort fortalt går lånetypen ud på at låntageren betaler et fast lavt bidrag hver måned (f. eks. $500 for at låne $200.000) men bidraget dækker kun en del af rentebetalingen og intet afdrag. Det vil sige, at restgælden vil stige indtil den rammer et fastsat beløb (typisk index 115) og derefter stiger det månedlige bidrag markant. Forventningen har været at huspriserne er steget så meget i den mellemliggende periode, at der er friværdi til en mere fordelagtig lånetype.

Der er mange middelklasse amerikanere i boom områderne specielt Arizona, Californien og Nevada som er blevet hårdt ramt af dette. Når denne krise slår igennem vil vi se endnu større prisfald på boliger. Det skal dog siges, at der kunne være en forventning om et regeringsindgreb for at beskytte amerikanere (og de gode vælgere) mod en økonomisk katastrofe.

Mere senere.

Ingen kommentarer: